Posts

Showing posts from October, 2017

NASR SURESİNİN ANLAMI

1.Allah'ın yardımı gelip fetih gerçekleştiğinde; 2.Ve insanların akın akın Allah'ın dinine girdiğini gördüğünde; 3.Rabbine hamdederek şanının yüceliğini dile getir ve O'ndan af dile;şüphesiz O,tövbeleri çok kabul edendir.

KAFİRUN SURESİNİN ANLAMI

1.De ki:''Ey inkarcılar! 2.Ben sizin tapmakta olduğunuz şeylere tapmam. 3.Siz de benim taptığıma tapıyor değilsiniz. 4.Ben sizin taptıklarına tapacak değilim. 5.Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz. 6.Sizin dininiz size,benim dinimin banadır.''

Günün Vecizesi (19)

Zaman gösterdi ki, Cennet ucuz değil; Cehennem dahi lüzumsuz değil.

Günün Vecizesi (18)

Eğer malı çok seversen, hırs ile değil belki kanaat ile malı talep et. Ta çok gelsin.

Günün Vecizesi (17)

Gözleri hasta olan, güneşin ziyasını inkar eder. Ağzı acı olan, tatlı suya acı der.                       İşaretül icaz 141

Günün Vecizesi (16)

Elbette yer altına girmiş bir çekirdeğin hava aleminde bir ağaç olması gibi; yer altına giren bir insanda, alem-i berzahta elbette bir hayatı bakiye sümbülü verecektir.                         Sözler

Günün Vecizesi (15)

Aklı başında olan insan, ne dünya umurundan kazandığına mesrur ve ne de kaybettiği şeye mahzun olmaz. Zira dünya durmuyor gidiyor, insan da beraber gidiyor.                                        M. Nuriye

Günün Vecizesi (14)

Dünyada sana ait çok emirler vardır. Amma ne mahiyetlerinden ve ne akibetlerinden haberin olmuyor.  Biri de insaniyettir. Bu ise, zeval ve beka arasında mütereddiddir. Daim-i Bâki'nin zikri ile muhafazası lâzımdır. 

İHLAS SURESİNİN ANLAMI

1. De ki :''O,Allah'tır,tektir. 2. Allah sameddir. 3. Doğurmamış ve doğmamıştır. 4. O'nun hiçbir dengi yoktur.

TEBBET SURESİNİN ANLAMI

1. Ebu Leheb'in elleri kurusun!Kurudu zaten. 2. Ona ne malı fayda verdi ne de kazandığı başka şeyler. 3. O,alev alev yanan ateşe atılıcak! 4.  Dedikodu yapıp söz taşıyan karısı da. 5.  Boynunda da ipten bükülmüş bir halat bulunacak.

NAS SURESİNİN ANLAMI

De ki : '' Cinlerden olsn insanlardan olsun,insanların kalplerine vesvese sokan sinsi şeytanın şerrinden insanların rabbine,insanların malik ve hakimine,insanların mabuduna sığınırım!''

FELAK SURESİ'NİN ANLAMI

1 .De ki ;''Sabahın rabbine sığınırım; 2. Yarattığı şeylerden gelebilecek kötülüklerden; 3 .Karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden: 4 .Düğümlere üfürenlerin şerrinden; 5 .Bir de  kıskandığı vakit kıskanç kişinin şerrinden!

SALAVAT

Allahumme Salli Ala Seyyidine Muhammedin Ve Ala Ali Seyyidina Muhammed.

GÜNÜN HADİSİ-(13)

Abdullah b. Amr b. el-As'ın (ra.) şöyle dediği rivayet olunmuştur: Rasulullah 'tan (sas.) işittim,buyurdu ki : Bana bir defa salavat getirene, Allah on defa rahmet eder.

GÜNÜN HADİSİ-(12)

Yine Ebu Hureyre'den (ra.) rivayet edildiğine göre Rasul-i Ekrem (sas.) şöyle buyurdu: Allah' a hamd ile başlamayan önemli her iş,bereketsizdir.

GÜNÜN HADİSİ-(11)

Ebu Hureyre (ra.) anlatıyor: İsra gecesinde Peygamber Efendimiz 'e (sas.) şarap ve süt dolu iki kadeh getirildi. Rasul-i Ekrem,bunlara baktı ve sütü aldı.Bunun üzerine Cebrail(as.); ''Seni,fıtrat'a yönelten Allah'a hamdolsun.Eğer şarabı almış olsaydın ümmetin azacaktı.'' dedi.

GÜNÜN HADİSİ-(10)

Ebü Hureyre'den (ra.) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sas.) şöyle buyurmuştur: Kendisine bir bilgi sorulduğu halde,bildiğini gizleyen kimsenin ağzına kıyamet günü ateşten bir gem vurulur.

GÜNÜN HADİSİ-(9)

Allah bizden işittiğini,işittiği gibi başkasına ileten kimsenin yüzünü ak etsin.Kendisine bilgi ileten nice kimse,bizzat dinleyenden daha kavrayışlı olabilir.

Günün Vecizesi (13)

 Dünyada sana aid çok emirler vardır.Amma ne mahiyetlerinden ve ne akıbetlerinden haberin olmuyor. Biri de bela ve musibetlerdir.Bunlar zaildir ,devamları yoktur .Zevalleri düşünülürse zıdları zihne gelir ,lezzet verir.

Günün Vecizesi (12)

 Dünyada sana aid çok emirler vardır.Amma ne mahiyetlerinden ve ne akıbetlerinden haberin olmuyor. Biri de hayat ve hâyvâniyettir.Bunun da sonu ölüm ve zevaldir.

Günün Vecizesi (11)

 Dünyada sana aid çok emirler vardır.Amma ne mahiyetlerinden ve ne akıbetlerinden haberin olmuyor. *Biri ceseddir.Evet cesedin genç iken  latif ,zarif ve güzel gül  çiçeğine benzerse de ihtiyarlığında kuru ve uyuşmuş kış çiçeğine benzer ve tahavvül eder.

Günün Vecizesi (10)

Her söylediğin hak olsun Fakat her hakkı söylemek senin hakkın yoktur.

Günün Vecizesi (9)

Şu kısa fani ömrünü fani şeylere sarfetmeki fani olmasın. Baki şeylere sarfetki baki kalasın.

İki Cami Arasında Aşk “Mihrimah ile Sinan”

İki cami arasında aşk, Mihrimah ile Sinan’ın anlatıldığı bir aşk romanıdır. Yazar bu eserini Ağustos 2011 de yayımlamıştır. Kitap basit bir dille yazılmış ve aşkı konu almıştır. Mimar Sinan Prut savaşı esnasında Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultana aşık olur. Ordu Prut nehri’ni tüm uğraşlarına rağmen geçememektedir, çünkü su o kadar hızlı akmaktadır ki bir köprüye ihtiyaç vardır. Fakat, tüm mimarların uğraşına rağmen yapılan köprüler her defasında yıkılmaktadır. En sonunda Mimar Sinan’ın aklına bir fikir gelir ve ay yüzlü meleğini oradan kurtarıp, onun kahramanı olmak ister. On üç günde köprüyü yapar ve bu yolla Mihrimah sultan’ın dikkatini çeker. Payitahta döndüğünde ona olan ilgisini belli eder ve onunla evlenmek istediğini dile getirir.Yalnız önlerinde büyük problemler vardır. Öncelikli olarak Sinan ile Mihrimah arasında otuz yaş fark vardır. Bunun dışında Hürrem sultan ( Mihrimah’ın annesi) taht yarışında olduğundan onun Sinan ile evlenmesine müsaade etmez ve O’nu Rüs

Günün Vecizesi (6)

Sivrisineğin gözünü halk eden, güneşi dahi o halk etmiştir.

Günün Vecizesi (5)

Şu misafirhane-i dünyada nazar-ı hikmetle baksan,hiçbir şeyi nizamsız gayesiz göremezsin.Nasıl sen nizamsız,gayesiz kalabilirsin?

Günün Vecizesi(4)

Amelinizde rıza-yı İlâhî olmalı. Eğer O razı olsa, bütün dünya küsse ehemmiyeti yok.

Günün Vecizesi (3)

Tevekkül, kanaat ve iktisad öyle bir hazine ve bir servettir ki, hiçbir şey ile değişilmez.                    İkinci Mektup

Günün Vecizesi (2)

Bu meydan-ı imtihanda olanlar, başı boş değiller; saadet sarayları ve zindanlar onları bekliyorlar...                               Onuncu Söz

Günün Vecizesi (1)

İnsaniyetin cihazatı, hayvan gibi hayat-ı dünyeviyeyi kazanmak için verilmemiş.                                            Sözler 11.söz

Günün Vecizesi

Cesed-i insan; havaya, suya, gıdaya muhtaç olduğu gibi, ruh-u insan da namaza muhtaçtır. Sözler – 778

FATİHA SURESİ HAKKINDA KISA BİLGİ

İndiği yer Mekke,iniş sırası 5.ayet sayısı 7'dir.Kur'an'ın hem bir mukaddimesi hem de özeti gibidir.Kur'An-ı Kerim'in bilgi,irşad ve  kurallarla ilgili bütün muhtevası.''bilinmesi ve inanılması gerekenler'' ile ''yapılması gerekenler'' diye ikiye ayrılabilir.Birincisinde Allah,peygamberlik,gayb alemi hakkında bilgiler,öğütler,misaller,hikmetler ve kıssalar vardır.İkincisinde ise ibadetler ve hayatt düzeni gibi ameli,ahlaki hükümler ve kurallar yer alır.Fatiha suresi bütün bunları özü bakımından ihtiva etmektedir.

Ayet - 2

İşte kitap;onda asla şüphe yoktur.O,günahtan sakınanlar için bir rehberdir. ( Bakara Suresi 2 )

Ayet - 1

Kalpler ancak Allah'ı zikretmekle huzur bulur. (Ra'd 28)

LOKMAN SURESİNİN BİZE VERMİŞ OLDUĞU MESAJLAR

- Allah'a itaat ve anne babaya saygının önemi. - İslama davet edilen müşriklerin atalarına körü körüne taklit etmesi. - Herkesin yapmış olduğu davranışlardan sorgulanacağımız. - İnsan bilgisinin sınırlı olduğu. - Kur'an-ı Kerim 'in insanlar için birer rehber olduğu.

FATİHA SURESİNİN ANLAMI

1.Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla... 2.Hamd,alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. 3.Rahman ve rahim. 4.Ödül ve ceza gününün tek hakimi. 5.Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. 6.Bizi dosdoğru yola ilet; 7.Nimetine erdirdiklerinin yoluna:gazaba uğramışların yoluna da,doğrudan sapmışların da değil!       Amin!

GÜNÜN HADİSİ-(8)

İlim tahsili için yola çıkan kimse,evine dönünceye kadar hayırlı hiçbir işe doymaz.

GÜNÜN HADİSİ-(7)

Başkalarını doğru yola çağıran kimseye,kendisine uyanların sevabı gibi sevap verilir.Ona uyanların sevabından da bir şey eksilmez.

GÜNÜN HADİSİ-(6)

Allah teala,ilim tahsili için yola çıkan kimseye,cennete giden yolu kolaylaştırır.buyurmuştur.

GÜNÜN HADİSİ-(5)

Allah,hayrını dilediği kimseyi dinde kavrayışlı kılar.

Kelime-i Şehadet ve Anlamı

''Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü'' Ben şehadet ederim ki, Allah 'tan başka ilah yoktur.Ve yine şehadet ederimki, Hz.Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve raesulüdür.

KUR'AN-I KERİM'DE FAİZ

Ey iman edenler!Allah'tan korkun ve gerçekten iman etmiş iseniz faiz den kalanı bırakın. (BAKARA SURESİ 278. AYET)

KUR'AN-I KERİM'DE FAİZ

Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar.Bunun sebebi onların,''Alım satım da ancak faiz gibidir'' demeleridir.Halbuki Allah alım satımı helal,faizi ise haram kılmıştır.Artık kime Allah'tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişteki kendisinindir,durumunun takdiri Allah'a aittir.Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir. ( BAKARA SURESİ 275.AYET)

GÜNÜN HADİSİ-(1)

''Ameller niyetlere göredir.Herkes sadece niyetinin karşılığını alır.Kim Allah'a ve Rasulü'ne hicret eders o,Allah'a ve Rasulü'ne hicret etmiş olur.Kim de, erişeceği bir dünyalık veya evleneceği bir kadından dolayı hicret ederse hicreti,hicretine sebep olan şeyedir.''buyurdu.

GÜNÜN HADİSİ-(2)

Mekke'nin fethinden sonra,artık hicret yoktur.Yalnız cihad etmek ve cihat niyetinde bulunmak vardır.Cihada çağrıldığınızda zaman derhal (orduya) katılın.

GÜNÜN HADİSİ-(3)

Babam Yezid,sadaka olarak dağıtmak için birkaç dinar ayırmış ve onları camide birinin yanına koymuştu.Ben de gelip onları aldım ve babamın yanına gittim.Bunun üzerine babam,''Vallahi sana vermek istememiştim.''dedi.Babamın da bulunduğu bir ortamda durumu Peygambere arz ettim.Peygamber Efendimiz:Yezid,sen niyetinle sevap kazandın:Ma'n, sen de aldığın malı kazandın buyurdu.

GÜNÜN HADİSİ-(4)

Rasullulah buyurdu ki; Allah,sizin kalıbınıza ve şeklinize değil,kalplerinize ve amellerinize bakar.

ANTİFRİZ NEDİR ?

Bir sıvıya katıldığında o sıvının donma derecesini düşünerek donmasını önleyen madde.

AKTÖR NEDİR ?

Image
Erkek oyuncu.

AKCİĞER NEDİR ?

Image
Göğüs kafesinin büyük bir bölümünü dolduran ve solunum organın temeli olan,sağlı sollu iki parçalı organ.

AKADEMİ NEDİR ?

Image
Bilginler,yazarlar,sanatçılar,kurulu.

BİTCOİN NEDİR ?

Image
Herhangi bir resmi kuruluş ile bağlantısı olmayan sanal para birimi.

AKİDE NEDİR ?

Image
Ağızda güç eriyen şeker.

AKBABA NEDİR ?

Image
Leşle beslenen,iri ve yırtıcı bir kuş.

AKARSU NEDİR ?

Image
Bir yatak içinde,eğim boyunca sürekli veya zaman zaman akan su.

ABİDE NEDİR ?

Image
Anıt.

Ag NEDİR ?

Image
Gümüş'ün kısaltması.

AHİZE NEDİR ?

Image
Bir elektrik akımını başka bir kuvvete çeviren alet.

AHDİATİK NEDİR ?

Hz.İsa'dan sonraki kutsal kitaplar.

AHDETMEK NEDİR ?

Bir şeyi yapmak için kendi kendine söz vermek.

AĞYAR NEDİR ?

Başkaları,yabancılar,eller.

AĞNAMAK NEDİR ?

Yere yatıp,yuvarlanmak.

ADİLANE NEDİR ?

Adalete  uygun olarak,hakça.

ADABIMUAŞERET NEDİR ?

Davranış bilgisi,görgü.

ACEZE NEDİR ?

Acizler,güçsüzler,eli ermezler.

ACENTE NEDİR ?

Bir kuruluşun mali veya ticari işlerini kazanç karşılığında yürüten ticarethane.

ACAR NEDİR ?

Atılgan,gözü pek,yiğit.

ABONMAN NEDİR ?

Bir satıcı veya kamu kuruluşu ile alıcılar arasında yapılan anlaşma.

ABLUKA NEDİR ?

Bir ülkenin veya bir yerin dışarı ile olan her türlü bağlantısını güç kullanarak kuşatma.

ABIHAYAT NEDİR ?

Efsanelere göre içine ölümsüzlük sağlayan bir su.

ABANOZ NEDİR ?

Kerestesi ser ve değerli ağaç.Çok sert.

ABANDONE NEDİR ?

Dövüşemeyecek duruma gelen boksörün karşılaşmayı bırakması.

ABAJUR NEDİR ?

Işığı bir yere toplamak için kullanılan lamba siperi.

ABA NEDİR ?

Yünden,dövülerek yapılan kalın ve kapa kımaş.

MİNİMALİZM NEDİR ?

Modern sanat ve müzikte,kökeni 1960'lara kadar giden,sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran bir akımdır.

RAHLE NEDİR ?

Üzerinde kitap okunan,yazı yazılan,bazıları açılıp kapanabilen alçak küçük masa.

GÜMÜŞCÜN NEDİR ?

Püskülkuyruklulardan,eski kitap sayfalarında,çeşeme aralıklarında,şekerli maddeler ve tahta kırıntıları yiyerek yaşayan,vücütları küçük pullarla örtülü,kanatsız böcek.

GAG NEDİR ?

Daha çok bir komedi oyuncusunun rolünün parçası olarak şakalar,gülünç,fıkra ve hikayeler;gülüt.

ELMASİYE NEDİR ?

Dondurulmuş meyve suyundan bir tür pelte.

ÇAÇARON NEDİR ?

Karşısındakini susturacak biçimde ve çok konuşan , çenesi kuvvetli , geveze.

CILGISIZ NEDİR ?

Şımarık.

CURNATA NEDİR ?

Bıldırcın sökünü.

CAVŞIRI NEDİR ?

Aykırı,ters.

BIZBIZ NEDİR ?

Davula sol elle vurulan ince değnek.

KIRANTA NEDİR ?

Saçları ağırmaya başlamış,orta yaşlı erkek.

PARADOKS NEDİR ?

Aykırı düşünce,çelişki,karşıtlık demek.

BUTİK NEDİR ?

Giyim ve süs eşyası satan dükkan.

ŞELF NEDİR ?

Karaları çevreleyen ve karalardan sayılan 200 metre derinliğe kadar olan sığ deniz dipleri.

ŞEKVA NEDİR ?

Yakınma,kızma,şikayet.

KOTRA NEDİR ?

Çoğunlukla bir direkli,randası olan,ince gövdeli yelkenli

İSTAVRİT NEDİR ?

Pulsuz ve az kılçıklı balık.

DÜLGER NEDİR?

Yapıların kara ağaç işlerini yapan kimse.

RAFİNE NEDİR?

İncelmiş,ince,arıtılmış,saflaştırılmış.

SALAH NEDİR ?

Düzelme , iyileşme , iyilik.

ORUN NEDİR ?

Özel yer,makam.