Nitelikli Kitap Özeti Çıkarmak İçin 5 İpucu

 




Kitap özeti çıkarmak esasında zor bir iştir. Okuduğunuzu anlamak ve karakterleri karıştırmamak için odaklanma problemi yaşadığınız yerlerde kitap okumamalısınız. Bu küçük tavsiyeye uyduktan sonra inanın özet çıkarması da oldukça kolay olacak. Dümdüz bir anlatımdan ziyade maddeleyerek anlatmanın daha faydalı olduğunu düşündüğümden 5 adımda özet çıkarmanın ipuçlarını sizinle paylaşıyorum. 



  • Özetinizi kitabın başı, sonu ve ortası şeklinde çıkarmanız faydalı olacaktır. Kitabın kategorisine göre duygu yoğunluğunu da mutlaka atmamalısınız. Özellikle aşk temalı romanlarda gidişattan sapmamak için bir olay örgüsü çıkarmanız işinize yarayacaktır. 
  • Kitap özeti!!! Özet olduğunu unutmadan çıkarılmalıdır. Kimse sıkıcı ve uzun özetleri okumaz. Akıcı bir özet çıkarmak için detaylardan ziyade verilmek istenen mesaja odaklanmasınız. 
  • Özet okuyucuyu sıkmaması için tekrarlarla dolu olmamalıdır. Cümlelerde kullanılan fazla kelimeler özetin uzamasına sebep olur. Bu kitap özeti çıkarılırken gereksiz bir durumdur. 
  • Sonuç bölümüne kadar okuyucu kitabın özetini merak içinde okumalıdır. Kitabın olay örgüsünü birbirinden bağımsız şekilde anlattığınızda dikkat dağılır. Okuyucu odaklı düşünerek kitap özeti yazılmalıdır. 
  • Kişi analizleri özeti zenginleştirir. Baş kahramanların özette kaybolmasına izin vermemelisiniz. 
Tüm bu kurallar biraz zor gibi gözükse de sizi iyi bir kitap özeti yazarı yapmak içindir. Şimdi keyif aldığınız sıcak içeceğinizi yapıp özet çıkarmaya başlayabilirsiniz. Tabi bu saydığım maddeler ışığında... 😉

Comments

Popular posts from this blog

SHACO

Elveda Buhara Kitap Özeti- Yavuz Bahadıroğlu

SORAKA