Çocuklara Kitap Sevgisi Nasıl Kazandırılır?




Küçük yaşlarda kitap sevgisi kazanmanın okuma alışkanlığı edinimine faydası büyüktür. Peki çocuklara kitap sevgisi nasıl kazandırılır? Günümüzde teknolojinin kaçınılmaz bir gerçek olarak evlerde tablet- televizyon- bilgisayar şeklinde bulunması kitapların unutulmasına sebeptir. Hatta artık kitap okumaktan ziyade kitap dinlemek kişilere daha basit geldiğinden kitap algısı değişmeye başlamıştır. Böylesine güzel somut bir kavramı soyut alana taşımak insanın içine umutsuzluk düşürse de ebeveynler çocukların peşini asla bırakmamalıdır. Öncelikle ebeveynlerin çocuklarına kitap sevgisi kazandırmaları için ne yapmaları gerekir                                                                                                bunlara değinelim. 



Kitap Sevgisi Kazandırmak için Şunları Yap 

  • Çok küçük yaşlarda çocuğunuza okuma rutinlere yaparak kitaba olan merakını artırırsınız. Gündüz bir aktivite olarak kısa ve eğlenceli kitaplar okunabilir. Akşam yatmadan önce uykuya yardımcı masal kitaplarından çocuğunuza okuyabilirsiniz. 
  • İlkokul çağındaki çocuğunuz okuma bildiği için gün içinde onunla beraber kitap okuma etkinliği düzenleyebilirsiniz. Çocuklar görerek öğrenirler. Şunu da unutmamak gerekir ki çocuklar muazzam bir taklit yeteneğine sahiptir. Okumayı reddeden çocuğunuz sizi kitap okurken gördükçe kitaba olan yaklaşımı da kısa sürede değişecektir. 
  • Çocuk ya da yetişkin bireyler aynı kategorideki kitaplara ilgi duymayabilirler. Gayet normal olan bu tutum ebeveynler tarafından kontrol edilmeye çalışılmamalıdır. Çocuğunuz ağustos böceği ile karıncayı okumak isterken siz ona bu kitap güzel değil şunu mu okusan şeklinde yaklaşmamalısınız. Okuma eylemine karşı yüreklendirmeli ve seçtiği kitaba saygı duymalısınız. 


Kitap Sevgisi Kazandırmak için Şunları Yapma 

  • Çocuklarınıza karşı baskıcı bir tavır sergileyerek kitap okuma sevgisi kazandıramazsınız. Çabuk kitabını oku! Bu kitap bitmeden odandan çıkmak yok! Bugün 10 sayfa okunacak! gibi kurallar ya da dayatmalar çocuğunuzu kitaptan soğutur. Çocuğunuzla inatlaşmak yerine nasıl ikna edebileceğinize dair güzel fikirler bulmanızda fayda vardır. 
  • Çocuğunuzu kitap okurken yalnızlığa terketmeyin. Çocuğunuz kendi odasında kitap okumayı tercih etse bile sizde diğer oda da kitabınızı okuyun. Çocuğunuzun motivasyonunu kaybetmesine yol açacak olan davranışlardan kaçının. Örneğin başka odada televizyon seyretmek ya da arkadaşlarınızla telefonda görüşme yapmak çocuğunuzun kitaba olan dikkatini dağıtacaktır. 
  • Sürekli yeni kitaplar almayın. Çocuğunuzun okuduğu kitabı bitirmesini sabırla bekleyin. Art arda yapılan kitap alışverişleri heyecan verici olsa da merak uyandıracaktır. Çocuğunuz başladığı kitabı bitirmeden dikkatini çeken başka bir kitap alırsanız odaklanma sorununun ortaya çıkmasına sebep olursunuz. 


Comments

Popular posts from this blog

SHACO

Elveda Buhara Kitap Özeti- Yavuz Bahadıroğlu

SORAKA