NOBEL ÖDÜLLÜ 5 HARİKA KİTAP TAVSİYESİ


Nobel ödüllü 5 kitap tavsiyesi vermek için oluşturduğum bu postu tüm kitapseverlerin okumasını istiyorum. Nobel ödülü ancak çok iyi bir yazarın alabileceği yegane ödüldür. Bir kitap Nobel aldıysa bilin ki içeriğinde mutlaka her insanın yakalaması gereken duygu, tavsiye, öğüt, çıkarım vardır. Hiç birimiz içi boş cümleleri okumak istemeyiz değil mi? Birazdan bahsedeceğim bu 5 kitap birbirinden farklı konulara sahip olsalar da mutlaka her insanın edinmesi gereken kitaplardan denilebilir. Hadi o zaman içlerinde Orhan Pamuk 'un da bulunduğu bu kısa listeyi sizinle paylaşayım. 

  • John Steinback - Fareler ve İnsanlar
Başlığından anlaşılacağı üzere sıradan bir kitap olmayan Fareler ve İnsanlar ilk kez 1937 yılında yayımlanmış. 21. Yüzyılın en çok sorgulanan kitaplarından biri olan bu eseri okurken düşünme gücünüzün sınırları zorlanacak. Yaşadığı olaylar insanları nasıl değiştirir bunu görebileceksiniz. 

  • Imre Kertesz - Doğmayacak Çocuk İçin Dua    
Kitabı herhangi bir şekilde ifade edebileceğimi sanmıyorum. Bazı kitaplar sahiden insanı derinden sarsıyor. Imre Kertesz tarafından yazılan bu eser yarı otobiyografik türün en iyi örneklerindendir. İkinci dünya savaşına tanıklık eden yazarın soy kırımdan sağ çıkışını kendi kaleminden okuyacaksınız. 

  • Orhan Pamuk - Kırmızı Saçlı Kadın 
Orhan Pamuk'un roman türünde ödül alan Nobel ödüllü kitabıdır. Bu ödülü alan tek Türk yazar Orhan Pamuk'tur. Bu bile eseri okumak için insanda garip bir istek oluşturuyor. Kırmızı saçlı kadın mitolojik ögelerin yer aldığı ve birbiri ardına merak konuları içeren sürükleyici bir kitaptır. 
  • William Golding - Serbest Düşüş 
Nobel Edebiyat ödülüne layık görülen eserde baş kahraman olan Sammy Mountjoy İkinci Dünya Savaşı'nda Almanlara esir düşerek bir hücreye kapatılır. Kitabın konusu bile Nobel ödülüne neden layık görüldüğüne ışık tutmaktadır. Hayatın anlamını yitiren ve tek başına varoluşu sorgulayan kahramanın içsel dünyasına yolculuk edeceksiniz. 
 
  • José Saramago - Görmek      
Düşünce gücünüzün kuvvetliyse kitabın içinde kaybolabilirsiniz. Bunu söylememin sebebi ise kitabın konusunun adı belirsiz bir ülkenin başkentinde geçiyor olması... Çünkü işte tam da o gün bir seçim günü ve hızla yağan yağmur sebebiyle kimse oy atmaya gitmiyor. Kitabın içeriği hakkında daha fazla bilgi vermek istemiyorum. Siz en iyisi Nobel ödülüne layık görülen bu eseri de okumadıysanız okunacaklar listenize mutlaka ekleyin. 



Comments

Popular posts from this blog

SHACO

Elveda Buhara Kitap Özeti- Yavuz Bahadıroğlu

SORAKA