Okuma Kültürü Ne Demektir?

 



Kitap okumak için mi okuyoruz yoksa kitap okumak bizim için vazgeçilmez bir istek mi? Bu yazımda okuma kültüründen bahsedeceğim. Aslında kültür ifadesinin ne anlama geldiğini çoğunuz biliyorsunuzdur. Herhangi bir davranışın bireye tamamen yerleşmesi uzun sürebilir. Okuma dürtüsü nankördür. Bir gün bile kitap okuyarak, okumanızı cilalamazsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Okuma kültürünü anlatmadan önce kültür kelimesinin anlamına bir bakalım. 

Kültür için Türk Dil Kurumu'nda ''bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan, gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının topu '' anlamı yer alır. Okuma kültürü de yalnızca okumakla değil görsel, işitsel ve düşünsel olarak da aktif olmakla ilgilidir. Kültür kazanmak zordur en nihayetinde... Şimdi sorumuzun asıl cevabına gelip bir netliğe kavuşturalım istiyorum. Sahi okuma kültürü neydi?

Kişilerin okuma eylemiyle kazandıkları becerilerini toplumda yaşama biçimi olarak ortaya koymalarına okuma kültürü denir. Okuma eyleminin içselleştirilmesi okuma kültürünün oluşmasındaki ilk adımdır . İçselleştirmek ise çok küçük yaşlardan okumanın başlamasıyla mümkün olur. Okuma kültürü son yıllarda akademik alanda kullanılan popüler terimlerden biridir.


Okuma Kültürü Neden Önemlidir?

İnsan bilgiye aç doğar. Okumak ise bilgiyi insana getiren eylemlerden biridir. Çocuklar okumayı öğrendikleri andan itibaren daha fazla soru sormaya başlarlar. Soru ise devamında araştırmaya yani doğal olarak okumaya itecektir. Artık dijital platformlar üzerinden yapılan okumalar daha çoğaldığı için okuma kültürü kazanırken teknolojiyi görmezden gelmek olmaz. Daha çok bilgi almak ve daha çok kazanmak için kaynak neredeyse ona ulaşılmalıdır. 

Okuma kültürü bireylerin düşünce yapılarını da etkiler. Başarılı bir hayatın temelinde de muhakkak ki okumak vardır. Herkesin bir şeyler okuyabilmekle ilgili sorunu olabilir. Bunu çözmek asıl meseledir. Günümüzde sesli kitap, sessiz kitap, resimli ve resimsiz kitaplar, ilk kitap gibi seçenekler gün geçtikçe çoğalmaktadır. Okuma kültürü edinmek daha kolaylaşsa da emek olmadan yemek olmayacağını akıldan çıkarmamak gerekir.




Comments

Popular posts from this blog

SHACO

Elveda Buhara Kitap Özeti- Yavuz Bahadıroğlu

SORAKA